Skip to content

Bulunduğunuz Sayfa : Anasayfa arrow SMMM Lütfü ERSOY arrow GLOBALİZM DAYATMASI VE KÜRESELLEŞME

          GLOBALİZM DAYATMASI VE KÜRESELLEŞME
                   
TÜRKİYE’YE NE SAĞLADI?


  Lütfü ERSOY
  S.M. Mali Müşavir

        Global sermaye Türkiye’de finans sektörü dışında üretimle ve sanayiyle ilgili yatırım yaptı mı? Reel sektöre yatırım yapsaydı bu kadar yüksek işsizlik olabilirmiydi? Yabancı sermaye sıcak parayla ne yaptı? Yüksek faizli-vergisiz hazine bonosu aldı. Borsanın %70’ine hakim oldu. Bankacılık sektöründe bütün özel bankaları aldı. (Toplam sektörün % 52’si) İş Bankasının halka açık olmayan hisseleri ile Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank hariç. Bu bankalarda yabancı bankalara blok satışa hazırlanıyor.

       Şimdi küresel sermaye yönetim merkezi emperyal Amerika’da kriz yaşıyor ve bunu zararsız atlatmak için krizin zararını dünyaya yayıyor. Yani gelişmekte olan ülkelerden bunun faturasını çıkarmaya çalışıyor. Çünkü globalizmin işleyişi böyle.Ürettiği ürünleri pazarlayabilmesi için perakende sektörüne girerek Carrefour, Metro, Migros gibi dev firmalarla perakende zincirini ele geçirdi. Yeni alışveriş merkezleriyle birlikte tüketim çılgınlığını körükleyerek yüksek karlar sağladı.
 
       Kendini global sermayenin sınırsız kucağına bırakan ülkeler bunun faturasını öderler. Zaten Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu Başkanı Kemal Derviş de Türkiye’yi uyararak bir krizle karşılaşabileceğini ve bunun ağır bir faturası olacağını belirtiyor. Bakınız küresel fonlar ABD’de finansal araçlar az gelir getirince ya da mortgage krizi çıkınca ne yaptılar? Tüm dünyada madenler üzerinde spekülasyon yapmaya başladılar. Dolayısıyla çinko, bakır, altın, demir gibi madenler aşırı değerlendi. Daha sonra ne yaptılar? Bütün dünyada kuraklığında etkisiyle gıda spekülasyonu yapmaya başladılar. Temel gıda maddelerinde, pirinç bakliyat gibi ürünlerde stokçuluk yapmak suretiyle aşırı fiyat artışı yaratarak yoksul ve gelişmekte olan ülkelerde açlık tehlikesiyle birlikte isyanların çıkmasına yol açtılar.

       Cargil, ADN, Nestle gibi küresel gıda firmalarının son spekülasyondan karının 500 milyar dolar olduğu söyleniyor. Yani Türkiye’nin Gayri Safi Milli Gelirine yakın bir rakam. Kısa zamanın karı. İşte küreselleşme bu! Emperyal ülkelerin yoksul ve gelişmekte olan ülkeler üzerinden kar transferi yaparak zenginliğini devam ettirmeleri, gelişmekte olan ülkelerin ise sürekli sömürüldüğü, krizler yaratılarak bağımlı köle haline getirildiği yeni dünya düzeni…  


       Küreselleşmenin gerçek yüzü bu !